Česta pitanja

U slučaju da Upravitelj Halubike sustava, nakon vraćanja bicikla, provjerom računalnog sustava i stvarnog stanja bicikla, uoči štetu koju je nedvojbeno mogao prouzročiti isključivo korisnik koji je posljednji po redu vratio bicikl, upravitelj Halubike sustava će tog Korisnika pisanim putem, na adresu koju je korisnik naveo u ugovoru o najmu bicikla ili adresu koju je isti naveo prilikom stjecanja prava na uporabu putem QRPay koda, izvijestiti o visini počinjene štete, te zatražiti naknadu štete u određenom roku, uz upozorenje o prisilnoj naplati. Iznimno, kada korisnik koristi bicikl temljem ugovora o najmu s upraviteljem a visina štete ne prelazi raspoloživi iznos kaucije, ista će se namiriti iz iznosa kaucije. Također, kada korisnik koristi bicikl putem QRPay koda, a visina štete ne prelazi raspoloživi iznos kaucije, ista će se naplaćivati  sa kreditne kartice korisnika iz iznosa rezerviranih predautorizacijom u visini propisanog iznosa kaucije.

Korisnik bicikl koristi na vlastitu odgovornost. Korisnik preuzima potpunu odgovornost za štete koje je sam uzrokovao. To se odnosi i na reklamacije trećih osoba, ali ne utječe na zahtjeve za naknadom štete. Korisnik je odgovoran za svu dodatnu štetu i troškove koji mogu nastati u slučaju da ne surađuje s povjerenstvom prilikom utvrđivanja štete i potrage za počiniteljem.

Korisnik ne snosi odgovornost za štete za koje nije informiran od strane upravitelja Halubike sustava na opisani način.

Upravitelj Halubike sustava ne odgovara za osobne stvari koje korisnik prevozi na biciklu.

Korištenje usluge je dozvoljeno punoljetnim osobama (stariji od 18 godina).

Halubike preporuča uporabu zaštitne kacige. Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom. Od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Korisnik je osobno odgovoran za poštivanje prometnih pravila i pridržavanje svih ostalih zakonskih obveza.

Simbol zaključanog lokota na parkirnom mjestu pokazuje je li bicikl ispravno vraćen.

Simbol lokota

Pokušati postupak ponovo na nekom drugom postolju.

Odložiti bicikl u postolje te pričekati zvučni signal. Ukoliko je parkiranje uspjelo na postolju će se pojaviti simbol zaključanog lokota. Ukoliko se simbol ne pojavi ili se pojavi simbol X, javiti se na broj telefona +385 (0)51 257 591 ili  091 2587 591.

Za hitne intervencije (Emergency calls) javiti se na broj telefona +385 (0)51 257 591,  mobitel  091 2587 591.

Ne, s vašom RFID karticom ili alfa numeričkim kodom možete uzeti najviše 1 (jedan)  bicikl istovremeno.

Možda niste pravilno zaključali bicikl. Vodite računa da na indikatoru parkirnog mjesta uvijek provjerite je li bicikl dobro zaključan.

Pričekajte ili se javite na broj telefona +385 (0)51 257 591 ili  091 2587 591 ili se obratite u ured Turističke zajednice Viškovo) Viškovo 31, Viškovo.

Do ovoga dolazi kad sustav detektira kvar i kada je blokiran bicikl koji nije pogodan za korištenje. Ovo stanje se prikazuje crvenim križićem na indikatoru parkirnog mjesta.

Korisnik je odgovoran za bicikl od trenutka uzimanja sa postolja do ispravnog vraćanja bicikla na postolje.

QRPay kod (engl. Quick response = brzi odgovor) je zaštitni znak za vrstu dvodimenzionalne matrice koja nam omogućava da čitamo podatke preko određenog uređaja. QRPay kodovi se obično koriste da nas brzo i jednostavno odvedu na neku URL adresu,

QRPay kod je usluga koju pruža WSPay sustav za online autorizaciju i naplatu kreditnih kartica.

QRPay omogućuje naplatu usluge korištenja HALUbike usluge kreditnim karticama.

WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.

WSPay omogućuje autorizaciju i naplatu sljedećih kreditnih kartica:

Uz korištenje najvišeg stupnja zaštite podataka o vlasniku kartice kao i prijenosu broja kartice od unosa do naplate.

  

Način skeniranja (očitanja) QRPay koda ovisi o vrsti mobitela i tehnologiji koju isti primjenjuje (skeniranje putem aplikacije za slikanje (fotoaparat), QRPay kod čitač aplikacija i sl.)

QRPay kod može koristiti svatko tko ima mobilni telefon sa instaliranom aplikacijom koja skenira i čita QRPay kod. Potrebno je samo da pokrenete aplikaciju, skenirate  kod i veoma brzo će vam se prikazati sadržaj koji je bio kodiran. Postoji mnogo Android aplikacija za skeniranje QRPay koda, a na većini mobitela danas se QRPay kod može očitati i pomoću aplikacije za slikanje (fotoaparat) na mobitelu.

Hrvatski